Produkty, które szkodzą zębom
Zapewne dobrze znamy produkty spożywcze, które dobroczynnie działają na nasze uzębienie, chroniąc je przed próchnicą. Należą do nich mleko i przetwory mleczne, świeże owoce i warzywa, ryby, a także zielona herbata. Natomiast trzeba mieć także świadomość, że istnieje lista produktów, które działają na nasze zęby niekorzystnie. Powodują one psucie się, powstawanie ubytków, a w konsekwencji prowadzą do próchnicy. Podstawową przyczyną tej choroby zębów jest spożywanie zbyt dużej ilości cukru, który stanowi pożywkę dla bakterii. Na nasze szkliwo niszcząco działają także kwasy.
Jakich produktów lepiej unikać w trosce o zdrowe zęby?
Suszone owoce
Powszechnie uważane jako zdrowe zamienniki słodyczy, a w rzeczywistości również zawierają spore ilości cukru. Stanowią zatem znakomitą pożywkę dla bakterii znajdujących się w naszej jamie ustnej. Są też dość lepkie, dlatego łatwo przylegają do zębów. Ich pozostałości mogą pozostać na powierzchni zębów i między przestrzeniami na długo zanim je porządnie wyszczotkujemy.
Twarde cukierki i lizaki
Cukierki to już zło samo w sobie, a te twarde są szczególnie szkodliwe! Głównym składnikiem landrynek i lizaków jest po prostu cukier, a podczas długiego ssania systematycznie dostarczamy pożywki bakteriom w jamie ustnej.
Słodzone, gazowane napoje
Kolejna bomba cukru.
Napoje gazowane to połączenie cukru i kwasów, które szczególnie szkodliwie działają na szkliwo naszych zębów i ułatwiają bakteriom przedostawanie się w głąb. Szkodliwe substancje zawarte w słodkich napojach rozprowadzamy po całej jamie ustnej w czasie ich picia.
Chipsy
Choć to nie landrynki czy czekolada, to również i chipsy zawierają spore ilości cukrów prostych. Takie składniki szkodliwe działają na stan naszych dziąseł, oblepiają zęby i przedostają się do powierzchni między zębami. Przyczyniają się także do powstawania płytki nazębnej.
Soki z kwaśnych owoców
Kwaśne soki owocowe są z jednej strony źródłem wielu witamin i minerałów, ale z drugiej, źródłem zmiękczających szkliwo kwasów, które także są pożywką dla bakterii.
Napoje alkoholowe
Kolejne po słodzonych napojach gazowanych i kwaśnych sokach szkodliwe płyny. Pijąc alkohol, zmniejsza się produkcja śliny, która stanowi naturalny środek oczyszczający zęby i wypłukujący resztki pokarmów. Ślina działa także przeciwbakteryjnie. Czerwone wino powoduje dodatkowo przebarwienia na zębach.
Kawa i czarna herbata
Mocna czarna herbata oraz kawa to także wrogowie zdrowych zębów. Powodują trudne do usunięcia przebarwienia nazębne.
Polecane artykuły
Czyszczenie filtra FAP
Myli się ten, kto sądzi, że filtr cząstek stałych zamontowany w aucie będzie po prostu dobrze działał bez względu na upływający czas. Niestety jest inaczej. Regularne użytkowanie samochodu z filtrem sprawia, że z czasem może się on zwyczajnie zapchać. A niesprawny filtr oznacza problemy z użytkowani
Kamery Full HD
W dzisiejszych czasach monitoring to podstawa. To właśnie on pomaga znaleźć sprawców większości przestępstw oraz odtworzyć sytuacje sporne i wszystko sobie wyjaśnić. Jest on wykorzystywany nie tylko na prywatnych posesjach, ale również w obiektach handlowych. Obecnie używa się do niego najnowszej g